Wybieranie modyfikatora
Modyfikatory mogą być proste (na przykład „Z kostkami lodu”, „Z cytryną”) lub grupowe (na przykład do sałatki Cezar – „Klasyczne”, „Z kurczakiem”, „Z krewetkami”). Wybór jednego lub więcej modyfikatorów dania może być obowiązkowy lub odwrotnie. Ich minimalna i maksymalna liczba jest ustalana przez ustawienia dania (w Syrve Office).
Jeśli danie ma przypisany obowiązkowy modyfikator grupy, to po dodaniu go do zamówienia otworzy się okno z listą możliwych modyfikatorów oraz informacją o ich minimalnej i maksymalnej ilości.
Aby dodać jeden lub więcej z tych modyfikatorów, kliknij przycisk + w tym oknie .
Jeśli maksymalna liczba modyfikatorów została już osiągnięta, możesz dodać nowy tylko poprzez usunięcie jednego z wcześniej dodanych. Aby zmniejszyć liczbę modyfikatorów, kliknij przycisk − obok jego nazwy żądaną liczbę razy.
Następnie kliknij OK. Poniżej wiersza z nazwą dania zostanie dodany wiersz z nazwą modyfikatora zapisaną kursywą.
Jeśli danie ma przypisanych kilka modyfikatorów grup, to po wybraniu takiego dania na zamówienie, okna wyboru modyfikatorów z tych grup będą otwierać się sekwencyjnie. W każdym oknie wybierz jeden z modyfikatorów i kliknij OK.
Po wybraniu zamówienia na danie z opcjonalnymi modyfikatorami, na górze ekranu pojawią się przyciski z ich nazwami. Aby ustawić taki modyfikator, naciśnij odpowiedni przycisk.
Dzięki opcjonalnym modyfikatorom grup możesz dodać życzenia gościa do zamówienia. Na przykład gość jest uczulony na liść laurowy. Modyfikator bez liścia laurowego można dodać do potraw w jego kolejności. Przy kasie kliknij przycisk z nazwą opcjonalnego modyfikatora grupy u góry ekranu i wybierz życzenie gościa z listy modyfikatorów.
Aby to zrobić, musisz skonfigurować opcjonalny modyfikator grup w Syrve Office (lub kilka modyfikatorów grup, na przykład osobno dla ciepłych posiłków, zimnych przekąsek i napojów). Zamówienie powinno zawierać wszystkie możliwe życzenia gości: na przykład „nie solić”, „nie pieprzyć”, „dressing osobno”, „bez wanilii”, „bez bitej śmietany”, „na gorąco”, „na jednym talerzu” itp. Ten modyfikator grupy powinien być stosowany jako opcjonalny dla wszystkich dań w menu.
Jeśli włączysz ustawienie Wyświetl względną liczbę modyfikatorów w Syrve Office w Ustawieniach ogólnych przedsiębiorstwa handlowego, to w Syrve POS zostanie wyświetlona względna liczba modyfikatorów – liczba, którą gość poprosił o dodanie (znak „+”) lub usunięcie (znak „-„). Liczba płatnych modyfikatorów jest zawsze wyświetlana ze znakiem mnożenia „x”.
Projektowanie dań
Gość może zamówić danie według standardowej receptury, lub może samodzielnie „skonstruować” danie z proponowanych składników (modyfikatorów). Może on zamienić jeden składnik innym odpowiednikiem lub odmówić, natomiast cena dania może się nie zmienić. Dodatkowe składniki można zamówić za opłatą. Z paragonu za usługę szef kuchni wie, z jakich składników przygotować danie, a których nie. Po sprzedaży dania spisywane są tylko te składniki, które znajdują się w jego „projekcie”, a te, których gość nie chcę, nie są spisywane na straty.
Na przykład, zamawiając burgera, możesz wybrać jeden z głównych składników: „kotlet” (zawarty w standardowym przepisie), „kiełbasę” lub „rybę”. W standardowej kombinacji dodaje się również „cebulę”, „musztardę”, „majonez” i „ketchup”, gość może odmówić tych składników. I może też zamówić dodatkowe składniki (dodatkowy kotlet, dodatkowa kiełbasa, dodatkowa ryba, dodatkowy ser), ale za opłatą.
Na przykład sprzedajemy „burgera” z „rybą” i „majonezem”, a odmawiamy innych składników. Po sprzedaży tylko „ryba” i „majonez” są odpisywane zgodnie z ich schematami blokowymi.
Sprzedając danie, na przykład „herbatę z cytryną”, gość może odmówić cytryny. Nie wpływa to na cenę dania, ale jednocześnie cytryna nie jest spisywana na straty z magazynu. Wybierz danie z menu, przychodzi na zamówienie wraz z modyfikatorem. Po sprzedaży „herbaty z cytryną”, „herbata” i „cytryna” są odpisywane zgodnie z ich schematami blokowymi. A jeśli gość odmówi cytryny, musisz usunąć linię z tym modyfikatorem na ekranie zamówienia. W takim przypadku po sprzedaży dania tylko „herbata” zostanie odpisana na straty.
Sprzedaż dań z obciążeniem ze sztucznymi modyfikatorami
Pojemniki, w których sprzedawane są posiłki obciążeniowe, jednorazowa zastawa stołowa, a także saszetki z sosami w dowolnej ilości, niezależnie od wagi dania głównego. Na przykład sprzedajemy sałatkę na wagę, dodajemy do niej jedną lub więcej całych torebek sosu. Po sprzedaży odpisuje się składniki sałatki, a także dwie całe torebki sosu.
Sprzedaż posiłków w pudełkach
Danie na wagę lub porcjowane może być sprzedawane w standardowym pojemniku. W razie potrzeby standardowy pojemnik można wymienić na inny, na przykład o mniejszej lub większej pojemności. Jeśli gość zamówi dużą wagę lub kilka porcji dania, wówczas do pakowania można użyć kilku różnych pojemników. Po sprzedaży dania te pojemniki, które zostały użyte do jego zapakowania, są automatycznie odpisywane. Na przykład sprzedajemy 0,330 kg sałaty w dwóch pojemnikach (standardowym na 250 gramów i małym na 150 gramów), składniki sałatki i dwa wybrane pojemniki są odpisywane.