Aby złożyć zamówienie na pół porcji dania lub inną ilość, wykonaj następujące kroki:
- Wpisz danie, które zamówiłeś.
- Wybierz go i naciśnij przycisk 123 w lewym dolnym rogu.
- Naciśnij przycisk „0,5″ (lub określ dowolny inny mnożnik). Określona ilość jedzenia pojawi się w zamówieniu gościa.
Jak ograniczyć wprowadzanie wielkości ułamkowych
Nie wszystkie potrawy można podzielić na części. Na przykład w przypadku ciastek lub sernika nie można określić ilości 0,35 sztuki. Aby uniknąć pomyłek, możesz ustawić limit wprowadzania ilości dania.
Aby to zrobić, musisz wprowadzić kilka ustawień zaplecza.
- Daj swojemu personelowi prawo do „Zezwalaj na wprowadzanie ilości ułamkowej” (F_EFA).
- Przejdź do zakładki Ustawienia przedsiębiorstwa handlowego w Ustawieniach ogólnych.
- W polu Wprowadź ułamkową liczbę produktów wybierz następującą wartość:
- Używane – Jeśli ma do tego uprawnienie, pracownik może wprowadzić wartość ułamkową dla dowolnego dania. Pracownicy, którzy nie mają prawa do F_EFA, mogą wprowadzać tylko wartości całkowite.
- Nieużywane – Ustawienie ma pierwszeństwo przed tym, czy pracownik ma do tego prawo, w każdym przypadku można wprowadzać tylko wartości całkowite, nawet w przypadku naczyń wagowych.
- Tylko dla towarów ważonych – Jeśli pracownik ma prawo do F_EFA, może wprowadzać udziały dla produktów sprzedawanych na wagę, dla pozostałych dań ta funkcja nie jest dostępna. Pracownicy, którzy nie są uprawnieni F_EFA mogą wprowadzać tylko wartości całkowite, nawet dla pozycji ważonych.
Opcja ta dotyczy również funkcji rozdzielania potraw wśród gości (patrz tabela 1). Dystrybucja dania wśród gości).
Jeśli wartości ułamkowe nie są dozwolone, ułamki, kropki lub przecinki używane do oddzielania części ułamkowych nie będą dostępne w polu wprowadzania ilości zamówienia.
Zakaz wpisywania ułamkowej ilości dania nie dotyczy listy przystanków, dokumentów oraz procedury dodawania dania ze skanowania kodów kreskowych.