Restauracja może przekazać szefowi kuchni dwa sposoby, aby poinformować go, jakie dania należy przygotować:
- Wydrukuj bon serwisowy.
- Użyj ekranu kuchennego.
Ekran kuchenny ma więcej zalet w porównaniu do bonów serwisowych. Jak skonfigurować i korzystać z niego, zobacz. Sekcja ekranu kuchennego . W tym artykule zajmiemy się kontrolami serwisowymi.
Na paragonie znajdują się data i godzina wydrukowania zamówienia, informacje o kelnerze i lista dań.
Kiedy kelner doda dania do zamówienia i naciśnie przycisk Drukuj , drukarka zainstalowana w kuchni wydrukuje paragon. Po zakończeniu gotowania kucharz skanuje kod kreskowy, a kelner widzi na ekranie, co można odebrać i podać gościom.
Ustawienia #
Otwórz ustawienia oddziału:
- Na karcie Ekran kuchni zaznacz pole wyboru Pokaż dania na ekranie kuchni . Nawet jeśli nie korzystasz z ekranu kuchennego, to ustawienie pozwoli Ci zmienić status gotowania potraw.
- Na karcie Ustawienia ogólne należy określić drukarkę dań, a w polu Drukuj kod kreskowy w przypisaniu do kuchni wybrać opcję „ Drukuj według dania ”, która jest bardziej odpowiednia dla restauracji.
Więcej informacji na temat innych opcji drukowania znajdziesz w sekcji Działy .
W jaki sposób kucharz oznajmia, że danie jest gotowe? #
Działania szefa kuchni #
- Gdy danie lub kilka porcji będzie już gotowych, należy odszukać na paragonie zamówienie, na którym znajduje się nazwa przygotowanego dania i wydrukowany dla niego kod kreskowy.
- Zeskanuj kod kreskowy. Kelner zobaczy na ekranie nazwę gotowego dania, numer zamówienia i numer stolika.
- Różne zamówienia mogą zawierać te same dania. Aby mieć pewność, że kelner zaniesie danie gościowi, dla którego zostało ono przygotowane, należy sprawdzić numer zamówienia i stolika podczas pobierania kodu kreskowego z paragonu.
Działania kelnera #
- Gdy danie będzie gotowe, w lewym górnym rogu ekranu operacyjnego pojawi się komunikat. Jeśli terminal jest zablokowany, po przeciągnięciu karty lub wprowadzeniu kodu PIN zobaczysz ten komunikat.

2. Aby wyświetlić listę gotowych posiłków, kliknij przycisk

i wybierz, które posiłki chcesz podać i do których stolików.

3. Zanieś gotowe danie gościom i „kliknij” na jego nazwę na liście.