Wygląd ekranu kuchennego 

Okno ekranu kuchennego 

  1. Dania, zamówienia i kursy 
  1. Średni czas podania w ciągu ostatnich 15 minut: 
  • 0” – w tym czasie nie podano żadnych dań 
  • Wartość ujemna – dania podawane są późno 
  • Wartość pozytywna – posiłki serwowane są na czas 
  1. Tryby wyświetlania 
  1. Widok wyznaczania trasy 
  1. Filtry i ustawienia 
  1. Całkowita liczba potraw do ugotowania 

Posiłki, zamówienia i porcje 

Wygląd 

 Na ekranie kuchni wyświetlane są potrawy, które należy ugotować. Mogą to być dania i zamówienia zarówno dla bieżącej zmiany gotówkowej, jak i inne zmiany, o ile nie zostaną automatycznie usunięte. Aby skonfigurować automatyczne usuwanie, zobacz Filtruj i dostosuj ekran swojej kuchni. 

Po lewej stronie nazwy dania wskazana jest liczba porcji. Puste pole oznacza, że musisz przygotować jedną porcję. 

 Na ekranie wyświetlane są zarówno opłacone, jak i nieopłacone zamówienia. Jak długo można je przechowywać, patrz poniżej. Czas przechowywania dań z opłaconych zamówień. 

     Uwaga: W obecnej wersji grupa MIX nie jest obsługiwana, potrawy na ekranie kuchni nie będą połączone. 
 

Modyfikatorów 

 Wyświetlanie modyfikatora na ekranie kuchni zależy od  ustawienia Kucharza z daniem głównym  na karcie pozycji. 

Modyfikator, który jest przygotowywany z daniem głównym, jest pokazany wraz z nim. Ma taki sam status i kolor jak danie główne. Czas warsztatu i gotowania jest pokazany tylko dla dania głównego. Liczba modyfikatorów jest wyświetlana dla każdego dania w taki sam sposób, jak na ekranie zamówienia. 

Modyfikator, który jest gotowany oddzielnie od dania głównego, jest pokazany jako osobna pozycja i może być kontrolowany niezależnie od dania głównego. 

Domyślnie modyfikatory znajdujące się wewnątrz dania są sortowane w kolejności, w jakiej są podane w tabeli karty nomenklatury dania. 

 Możesz wybrać sortowanie modyfikatorów według kodu szybkiego wybierania w ustawieniach przedsiębiorstwa handlowego w  zakładce Kuchnia  w  bloku Wyświetlanie dań i modyfikatorów

Statusy dań i zamówień 

Status potrawy wyświetlany jest na stole kuchennym w postaci kolorowego prostokąta po lewej stronie nazwy dania. Status zamówienia jest wyświetlany w kolorze czcionki zamówienia. 

 Nazwy statusów mogą różnić się od standardowych. Są one konfigurowane dla każdej gałęzi osobno.  Jak skonfigurować ekran kuchenny

 Możesz zobaczyć, które kolory odpowiadają statusom w  oknie Ustawienia

 Zaległe zamówienia są podświetlone na czerwono. 

     Czas gotowania 

Ekran pokazuje, ile czasu (w minutach) pozostało do rozprowadzenia naczyń. Jest to standardowy czas gotowania. Jest mierzony jako czas między statusem „wydrukowany” i „zaległy”. Jeśli czas się skończy, staje się ujemny – odliczanie jest włączone. 

 Możesz zmienić tryb odliczania w ustawieniach ekranu. Możesz ustawić normalny tryb liczenia, zgodnie z którym czas jest liczony od zera do standardowego czasu gotowania i dalej. Zobacz także Odliczanie czasu gotowania. 

Standardowy czas gotowania jest ustawiony na mapie gotowania w ustawieniach oddziału przedsiębiorstwa w biurze Syrve. 

Tryb pracy w kuchni 

Na ekranie kuchni w lewym dolnym rogu wyświetlane są informacje o godzinach pracy kuchni. 

Tryb godzin szczytu jest oznaczony ikoną: 

Normalna praca kuchni nie ma ikony, którą można by wskazać. 

 

Filtry i ustawienia 

Na ekranie możesz zostawić tylko dania z określonych warsztatów lub żądane statusy. Możliwe jest również ręczne przełączanie trybów pracy między trybem normalnym a godzinami szczytu. 

     Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Filtry i ustawienia ekranu kuchni. 

     Tryby wyświetlania 

Na ekranie dostępne są następujące tryby wyświetlania: 

  • Dania – Zamówienia są rozbijane i sortowane na ekranie najpierw według kursu, a następnie według czasu gotowania w kolejności rosnącej. Najpilniejsze danie jest wyświetlane w lewym górnym rogu. Pilne potrawy muszą być przygotowane i podane w pierwszej kolejności, takie dania są podświetlone na ekranie jasnymi kolorami. 
  • Zamówienia – Magazyny zamówień są wyświetlane na ekranie. Sortowanie jest podobne do  trybu Kursy
  • Potrawy – Na ekranie wyświetla się lista potraw, które należy przygotować. Najpilniejsze danie znajduje się na górze listy. 

Aby przełączać się między trybami widoku, użyj przycisków z nazwami trybów u dołu ekranu. 

Tryb zamówienia 

Tryb jest wygodny w przypadku bankietów z daniami i dużymi zamówieniami. Przeznaczony jest dla specjalnych pracowników, którzy pracują przy dystrybucji i są odpowiedzialni za serwowanie i serwowanie dań – QA. 

QA powinno być w stanie zobaczyć wszystkie zamówienia, nawet jeśli dania nie są drukowane w tym samym czasie. Na ekranie możesz zobaczyć, które dania z zamówienia są już gotowe i podane, a które trzeba jeszcze ugotować. 

Na ekranie wyświetlane są następujące szczegóły dotyczące dania: numer zamówienia, rodzaj zamówienia, liczba gości, numer stolika i wyznaczony kelner. A także następujące szczegóły dania: ilość, nazwa i czas. 

 Potrawy w zamówieniu są sortowane według czasu, w którym zostały dodane do zamówienia. Aby posortować potrawy według miejsca przygotowania w ustawieniach przedsiębiorstwa handlowego, w  zakładce Kuchnia  zaznacz  pole Grupuj dania według miejsca przygotowania do zamówienia lub podania. W takim przypadku potrawy z tą samą strefą gotowania zostaną umieszczone na liście, tak jak dodano. 

Tryb kursu 

Danie to grupa zamówionych dań, które muszą być przygotowane i podane gościowi w tym samym czasie. 

Tryb ten jest używany w przypadku regularnych zamówień, w których QA musi serwować posiłki w tym samym czasie. 

Potrawy są pogrupowane według dań, dzięki czemu wygodnie jest je zbierać w celu dostarczenia do hali. Oczywiste jest, które potrawy są ugotowane, a które nie. Możesz także zobaczyć, kiedy wszystkie potrawy są gotowe i możesz zacząć je rozdawać. 

Na ekranie wyświetlane są następujące szczegóły dotyczące dania: numer zamówienia, rodzaj zamówienia, liczba gości, numer stolika i wyznaczony kelner. Jak również następujące szczegóły produktu: ilość, nazwa i czas. 

 Potrawy sortuje się według czasu poprzez dodanie ich do zamówienia. Aby posortować potrawy według miejsca przygotowania w ustawieniach przedsiębiorstwa handlowego, w  zakładce Ekran Kuchnia zaznacz  pole Grupuj dania według miejsca przygotowania do zamówienia lub podania. W takim przypadku dania z tym samym miejscem przygotowania zostaną umieszczone na liście do czasu dodania do zamówienia. 

Kurs otrzymuje status o najniższym priorytecie. Jeśli istnieje co najmniej jedna pozycja, która nie jest jeszcze gotowa, cały kurs jest uważany za niegotowy. 

Tryb pozycje  

Tryb przeznaczony jest dla kucharzy, naczynia umieszczane są w osobnych rzędach. 

Na ekranie wyświetlana jest ilość każdego dania, jego nazwa i czas pozostały do podania, numer stolika oraz rodzaj zamówienia. 

Wyświetlane są również modyfikatory, jeśli występują. 

Tryb powrotu 

 Aby uzyskać dostęp do potraw, nad którymi już pracowano, przypisany został specjalny tryb. Możesz do niego przejść, klikając  przycisk Obróć

 Aby skorzystać z tego trybu, patrz Korygowanie statusu dania, podania lub zamówienia, które zostało ustawione przez błąd („Zmiana błędnie ustawionego statusu”). 

     Przegląd karty technologicznej/ Receptury 

Aby szybko zapoznać się ze szczegółami gotowania, możesz zobaczyć kartę technologiczną z ekranu kuchni. 

 Kartę  można otworzyć w dowolnym trybie ekranu kuchni. Aby to zrobić, w zamówieniu lub kursie kliknij nazwę dania, a następnie przycisk Receptury. Jeśli danie jest wydrukowane w określonym rozmiarze, wyświetlany jest wykres techniczny dla tego rozmiaru. 

 Jeśli danie nie zostało jeszcze wydrukowane, naciśnij przycisk TECH na ekranie kuchni. MAP i wybierz żądane danie z listy lub wpisz jego nazwę, numer artykułu lub kod kreskowy w pasku wyszukiwania. W przypadku potraw o rozmiarach wyświetlana jest tabela techniczna wielkości określonej w standardowej skali. Jeśli nie ma standardowego rozmiaru, otwiera się karta techniczna o dowolnym rozmiarze. 

Czy znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?