Stawka kosztu posiłku – wartość obliczana jako stosunek kosztu składników do kosztu dania, pomnożona przez 100%.
Niebezpieczna Operacja – Operacja, która potencjalnie może zostać wykorzystana do nadużyć i defraudacji. Takimi operacjami w systemie Syrve są:
– Anulowanie kontroli wstępnej.
– Wydrukuj ponownie spotkanie.
– Drukowanie z ponowną obsługą.
– Zwrot zamówienia.
– Usuń niezadrukowaną żywność (tylko tryb Fast Food).
– Usuń wydrukowane danie bez spisywania składników na straty.
– Usunięcie zadrukowanego naczynia z odpisem składników na koszt zakładu.
– Zamykanie zlecenia na kredyt.
– Zamknięcie zamówienia bez przychodów.
– Usuwanie wydrukowanych dań z odpisami.
– Otwieranie zmiany osobistej za pomocą kodu PIN.
– Ręczne tworzenie lub edycja rozjazdu.
Dzień obrachunkowy – dzień, w którym rejestrowane są wyniki działalności finansowej i gospodarczej przedsiębiorstwa. Zbiega się z dniem kalendarzowym. Przyjmuje się, że godzina rozpoczęcia dnia obrachunkowego to godzina 00:00, a koniec to godzina 24:00.
Szacowany koszt – Przybliżona cena zakupu towaru, która zostanie wykorzystana do obliczenia jego kosztu, gdyby do magazynu nie było żadnych przyjęć. Został zaprojektowany tak, aby można było ocenić koszt nowego dania i obliczyć planowaną rentowność. Wartość ta jest określana ręcznie.
Koszt – Wskaźnik ten jest obliczany dla każdego magazynu osobno. Jeżeli pozycją nomenklatury jest produkt lub danie (ślepe danie, modyfikator) z metodą odpisu „Odpisz gotowe danie / półfabrykat”, do obliczeń stosuje się metodę CCC, w przeciwnym razie kalkulację przeprowadza się zgodnie z metodą CCN (dla potraw z metodą odpisu „Odpisz składniki”). Wartość tego wskaźnika jest wykorzystywana w bieżących transakcjach materiałowych i gospodarczych.
Średni ważony koszt kroczący (CCC) – Proces kalkulacji został opisany w artykule Przykład kalkulacji kosztów. Średni ważony koszt towaru ze wszystkich transakcji przyjęcia w dniu bieżącym. Oblicza się go jako stosunek całkowitego kosztu zapasów tej pozycji do ilości. Całkowity koszt towaru w magazynie obliczany jest jako suma wszystkich przyjęć tego produktu pomniejszona o sumę wszystkich odpisów tego produktu na ten magazyn od początku działalności instytucji. Jeśli magazyn zawiera W pozostałym zakresie w obliczeniach wykorzystywane są ceny paragonu. Jeśli nie było żadnych paragonów (paragonów), w obliczeniach używany jest szacowany koszt (CCC). Przeliczenia tej wartości dokonuje się nie na koniec okresu sprawozdawczego, ale przy każdym przybyciu, które można odnotować za pomocą jednego z następujących dokumentów:
-Na górze.
– Akt gotowania.
– Ruch wewnętrzny.
Koszt ostatniego odbioru (SPP) – Koszt towaru według danych z ostatniego paragonu.
Ostatni odbiór to operacja polegająca na otrzymaniu dostawy na fakturze w dniu najbliższym bieżącej dacie systemowej. Jest ona obliczana po cenie określonej na fakturze (jeśli na jednej fakturze znajduje się kilka pozycji tego samego produktu, wówczas wyliczana jest wartość średnia ważona). Jeśli nie ma paragonów na tę pozycję, wartość wskaźnika nie zostanie określona. Analiza porównawcza kosztu zestawu surowców i kosztu ostatniego przyjazdu pozwala śledzić skoki cen dostawców i Dokonaj ponownej oceny gotowych posiłków na czas.
Koszt surowców (CCN) – Rzeczywisty koszt towaru zgodnie ze schematem blokowym. Oblicza się go tylko dla elementów, które posiadają mapę technologiczną, jako sumę kosztu składników (z uwzględnieniem określonych w niej norm), wyliczoną zgodnie z algorytmem CCC. Jeśli szacuje się koszt co najmniej jednego składnika, wówczas szacuje się również koszt zestawu surowców. Jeśli składnik składowy (ma również schemat blokowy) metodą odpisu „Odpisz gotowe danie / puste danie” i nie ma zarejestrowanych paragonów za to, to jego szacunkowy koszt zostanie wykorzystany do obliczeń. Proces kalkulacji został opisany w artykule Przykład kalkulacji kosztów.
Koszt zestawu surowców z uwzględnieniem zmiany mapy technologicznej (DCN)– Wskaźnik ten jest obliczany, gdy zmiany zostały wprowadzone do schematu blokowego, ale nadal są zapisywane. Kalkulacja odbywa się online zgodnie z algorytmem DCN, ale zgodnie z aktualnymi danymi.
Koszt surowca ustawionego przy ostatnim przyjeździe (SSNVP) to koszt towaru w stosunku do ostatniej dostawy zgodnie ze schematem blokowym. Tylko elementy ze schematem blokowym są obliczane zgodnie z algorytmem CCN, ale koszt składników jest obliczany zgodnie z algorytmem SPP. Jeśli koszt co najmniej jednego składnika nie jest określony (nie było paragonu), wówczas w obliczeniach stosuje się szacowany koszt (CCC).
Domyślnie ta metoda obliczania jest wyłączona. Aby ją udostępnić, dodaj wiersz disable-fifo-costs=false do pliku konfiguracyjnego resto.properties.