Ustawienia Punktu sprzedaży obejmują ogólne ustawienia interfejsu, informacje, które zostaną wydrukowane podczas poprzednich kontroli, parametry rezerwacji itp., Ustawienia magazynu i księgowości. Ponadto dla każdego Punktu sprzedaży należy określić punkty sprzedaży i miejsca przygotowywania potraw – podstawowe informacje dotyczące jego konfiguracji.
Grupy biznesowe i oddziały, które odpowiadają punktom sprzedaży i lokalizacjom przygotowywania posiłków, są wyświetlane jako elementy drzewa po lewej stronie okna Ustawienia sprzedawcy, które można zwinąć i rozwinąć, klikając ikony + i -.
Zaleca się, aby najpierw utworzyć wszystkie grupy i działy, a dopiero potem ustawić ich ustawienia.
Jeśli wybierzesz Administracja → Ustawienia Punktu sprzedaży , otworzy się okno z następującymi zakładkami:
- Ustawienia ogólne – zawiera pola do konfiguracji danych sprzedawcy, wyglądu aplikacji, parametrów rezerwacji itp.
- Ustawienia księgowe – w zakładce ustawione są granice dnia rozliczeniowego w instytucji, ustawienia rozliczania podatku VAT, tworzenie faktur, a także czas księgowania dokumentów, które będą wstawiane automatycznie.
- Terminale i urządzenia – w tym miejscu można połączyć drukarki z konkretnymi terminalami (jako dodatkowe ustawienie konfiguracyjne).
- Waluta zawiera pola operacji jednostki finansów i księgowości.
- Przesunięcia kasowe – na tej zakładce możesz ustawić działania systemu podczas zamykania i otwierania zmian gotówkowych, na przykład konieczność automatycznego przekazywania wszystkich otwartych zleceń na następną zmianę.
- Śledzenie czasu pracy – ustawienia, które określają proces przyjmowania obecności na zakończenie dnia rozliczeniowego.
- Komunikaty o błędach — zakładka do ustawiania opcji wysyłania raportów o błędach do programistów.
- Numeracja dokumentów – w tej zakładce można zdefiniować szablon, według którego w przyszłości będą automatycznie generowane numery tworzonych dokumentów magazynowych.
- Ekran kuchenny to zakładka do ustawiania trybów pracy SousChef. Korzysta z niego, jeśli firma posiada oddział, w którym wykorzystywany jest specjalny terminal kuchenny (SousChef) do informowania kuchni o zamówieniu.