W Syrve Office możesz korzystać z różnych raportów do monitorowania pracy restauracji.
Na przykład analizuj stany magazynowe, finanse, koszty i sprzedaż potraw itp.
Raporty dzielą się na dwa rodzaje: gotowe i OLAP. Wystarczy otworzyć gotowy raport, przefiltrować
wskaźniki i już można analizować dane. Musisz samodzielnie skonfigurować raport OLAP
: dodawać lub usuwać kolumny i pola ze wskaźnikami, w zależności od celu analizy danych.
Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Raporty OLAP.
Wszystkie raporty w Syrve Office działają w podobny sposób: każdy z nich ma funkcje filtrowania i sortowania
Filtry
W raportach można filtrować dane według okresów, zmieniać rodzaj wyświetlania danych, filtrować
wartości wskaźników w raportach zwykłych i OLAP.
Okres
Okres, dla którego są wyświetlane dane, jest określany przy użyciu pól Okres, Od i Do. Domyślny wybór może zależeć od raportu w dniu dzisiejszym, w bieżącym tygodniu.
Sposób użycia: Wybierz wartość z listy Okres lub ustaw datę ręcznie w polach Od i Do. Aby zastosować filtr, kliknij przycisk Aktualizuj.
Rodzaje wyświetlania raportów
W niektórych raportach można dostosować wygląd tabeli. Na przykład wybierz opcję Zaawansowane/Klasyczne,
OLAP/drzewo, Standardowa/Kompaktowa itp.
OLAP/drzewo — po wybraniu opcji OLAP pojawiają się dane analityczne. Po wybraniu drzewa można zobaczyć uproszczoną tabelę.
Na przykładzie rachunku przepływów pieniężnych można zauważyć, że po wybraniu typu OLAP pojawiają się kolumny Pozycja DDS z 1., 2. i 3. poziomu, Przychody/Wydatki. Jest to dodatkowa analityka przepływu środków.
Po wybraniu drzewa w tabeli pozostają tylko główne dane raportu, puste pola stają się ukryte.
Filtrowanie danych
Raporty mają proste filtry, w których można wybierać wartości z listy, oraz bardziej złożone, w których można wybierać wartości
.
Przykład prostego filtra w raporcie o zmianach kosztów: Grupa. W tym miejscu możesz zaznaczyć wszystkie
proponowane opcje lub wybrać wybiórczo.
W niektórych raportach filtry znajdują się nad częścią tabelaryczną. Aby przefiltrować dane, wystarczy wybrać wartości w polach raportu i kliknąć przycisk Aktualizuj. Na przykład w raporcie Salda zapasów znajdują się również filtry — Kryterium salda i Pozycje usunięte.
Przykłady bardziej złożonych filtrów w Rachunku Przepływów Pieniężnych: Dział, Koncepcja, Przychód/Koszt itp.
Sposób użycia: Kliknij ikonę filtrowania. W razie potrzeby wybierz typ filtrowania, wybierz
co najmniej jedną opcję, a następnie kliknij przycisk Aktualizuj.
W niektórych raportach można dostosować zakres wartości. Przykład filtru Suma pokazuje, że można wprowadzić zakres wartości pola lub dostosować go za pomocą suwaków.
Wartości w niektórych kolumnach można filtrować według warunków. Na przykład można wprowadzić zakres wartości dla ustawień numerycznych.
W tym przykładzie zobaczysz znacznik na końcu okresu w %, który jest równy 0 lub większy niż 50.
Sortowanie danych
Możliwość sortowania w raporcie jest oznaczona ikoną. Ikona pojawia się po umieszczeniu wskaźnika myszy na komórce z nagłówkiem kolumny. Po naciśnięciu kursora strzałka zmienia swoje położenie w górę lub w dół.
Istnieją dwa typy sortowania: rosnąco i malejąco, alfabetycznie.
W przykładzie widać, że w kolumnie SKU dane są sortowane od mniejszej ilości do większej ilości i na odwrót. A w kolumnie Nazwa produktu dane są sortowane alfabetycznie: od początku lub od końca.
Przesyłanie i drukowanie
Każdy raport można pobrać do pliku Excel na komputerze. Przycisk do zapisania raportu może mieć nazwę Excel, Prześlij do Excela lub w menu Akcje (następnie należy wybrać Excel).
Z niektórych raportów można drukować dokumenty w ujednoliconej formie: Formularz OP-12, Plan Menu,
TORG-12 itp. Zestaw tych formularzy zależy od wybranego raportu.