Posiłki o różnej wielkości 

Okno zamówienia 

 W oknie zamówienia wybierane i dodawane są zamówione przez gościa dania. 

  1. Szybkie menu 
  1. Pełne menu 
  1. Szybkie przyciski 
  1. Lista dań 
  1. Rabaty, ceny, wyniki 
  1. Ilość, transfer naczyń 

     W prawym górnym rogu ekranu znajdują się przyciski: 

  , aby przejść do ekranu Menu dodatkowe. 
    aby zablokować i przejść do ekranu logowania Syrve POS. 
 aby przejść do zamówień firmy kurierskiej, jeśli taka jest w restauracji. Aby to zrobić, pracownik musi mieć prawo dostępu do pracy z nimi. Czerwona kropka oznacza, że są nowe zamówienia czekające na ugotowanie, czas na gotowanie lub najwyższy czas na gotowanie. Muszą zostać przetworzone. 

     Menu 

     Na środku ekranu zamówienia znajduje się pełne menu z nazwami dań i grupami dań. Po prawej stronie znajduje się szybkie menu z trzema zakładkami, które wyświetlają nazwy często używanych dań i grup. 

     Dla wygodnej percepcji i przejrzystości, do potraw przypisane są różne kolory i obrazki. Są one konfigurowane podczas tworzenia szybkiego menu Syrve Office. Aby uzyskać informacje na temat dostosowywania wyświetlania przycisków menu, zobacz Dodatkowe informacje. 

     Nawigacja po menu 

 Strzałka. Przejdź do poprzedniego poziomu menu. 
 Szukaj. Znajdź danie według nazwy, kodu SKU, kodu kreskowego lub kodu szybkiego wybierania. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Wprowadzanie i wyszukiwanie informacji. 
 Strona główna. Przejdź do najwyższego poziomu menu. 
 Komplet naczyń. Przycisk jest dostępny podczas korzystania z Syrve Loyaly. Aby uzyskać więcej informacji na temat zestawów posiłków i sposobu ich konfigurowania , zobacz Zestawy posiłków
 Porady. Przycisk jest dostępny podczas korzystania z Syrve Loyalty. Aby uzyskać więcej informacji na temat etykietek narzędzi, zobacz Podpowiedzi. 

     Oznaczenia w menu 

  • Możesz pokazać cenę na przycisku. Aby to zrobić, kliknij na całkowitą kwotę zamówienia lub wybierz → Pokaż ceny dań
  • Przycisk wyświetla pozostałą część naczynia, jeśli używana jest kontrola przechowywania. 
  • Przekreślone danie oznacza, że znajduje się na liście przystanków. 
  • Na przycisku może pojawić się ikona wskazująca zawartość alergenów w potrawie. Aby dowiedzieć się, jakie alergeny są zawarte, dotknij i przytrzymaj przycisk naczynia, a zostanie wyświetlona lista alergenów. 

 W samym daniu może nie być żadnych alergenów, w takim przypadku ikona „A” nie jest wyświetlana w menu. Ale do dania możesz zamówić modyfikator z alergenem. W takim przypadku ikona alergenu wyświetli się na liście zamówionych dań po wybraniu modyfikatora. 

     W przypadku dania ze schematem modyfikatora, takiego jak pizza, ikona „A” jest wyświetlana na potrawie, gdy co najmniej jeden modyfikator zawiera alergeny, w tym modyfikatory domyślne. 

     Lista dań 

     Po lewej stronie ekranu zamówienia znajduje się lista zamówionych dań wraz z modyfikatorami i ilościami. 

 Jeśli w naczyniu lub modyfikatorze znajdują się alergeny, obok niego w wierszu wyświetlana jest ikona „A„. Aby dowiedzieć się, jakie alergeny znajdują się w naczyniu lub modyfikatorze, dotknij i przytrzymaj pasek nazwy, aby otworzyć listę alergenów. 

     Jak wybrać danie 

     Aby wyróżnić wiele dań dodanych do zamówienia, kliknij obszar po lewej stronie nazwy dania. Modyfikatory są podświetlane automatycznie, gdy podświetlone jest danie, z którym są sprzedawane. 

     Aby wybrać wszystkie posiłki tylko dla jednego gościa, kliknij ten sam obszar po lewej stronie wiersza tego gościa. 

     Aby zaznaczyć wszystkie dania w zamówieniu, kliknij       przycisk Jest podświetlony na żółto. Aby odznaczyć pozycję zamówienia, ponownie naciśnij ten sam przycisk. 

     Szybkie przyciski 

     Nad listą dań znajdują się szybkie przyciski. Dostarczają one podstawowych informacji o zamówieniu: godziny otwarcia, rodzaju zamówienia, paragonu i numeru stolika, kelnera i liczby gości. 

     Za pomocą szybkich przycisków możesz: 

  • Przekaż obsługę zamówienia innemu kelnerowi. 
  • Wybierz rodzaj zamówienia. Kelner może ręcznie określić rodzaj zamówienia lub system poprosi o nie automatycznie w czasie określonym w ustawieniach ogólnych przedsiębiorstwa handlowego. Jeśli nie chcesz za każdym razem wybierać typu zamówienia, możesz ustawić domyślny typ w Syrve Office. 
  • Określ liczbę gości przy stole. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Zmienianie liczby gości. 
  • Przenieś zamówienie do innej tabeli. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Przeniesienie zamówienia. 
  • Ukryj dania, które już podałeś swoim gościom. 

     Zarządzanie zamówieniami 

     Nowy gość. Domyślnie wszystkie dania są rejestrowane dla pierwszego gościa. Aby dodać kolejnego gościa do podzielenia zamówienia, kliknij ten przycisk. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Zmienianie liczby gości.   

     Dania, za pomocą których można ustalić kolejność serwowania dań. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Kursy. Możesz wyłączyć wyświetlanie paska kursów dla każdego oddziału podczas konfigurowania go w Syrve Office.  

     Komentarz,  w którym można dodać specjalne życzenia gościa, np. „Kiełbasa tylko za pół pizzy” lub jeśli gość zamówi danie, którego nie ma w menu.  

     Mieszanie, na przykład, mieszanie napojów.   

     Modyfikatory. Do edycji modyfikatorów pojedynczych i grupowych lub schematu modyfikatorów. Przycisk jest wyświetlany, jeśli na liście zostanie wybrane danie z modyfikatorami. 

     Ceny i kwota zamówienia 

     Na całkowity koszt zamówienia, oprócz cen dań, mają wpływ rabaty i dopłaty należne gościowi. Jednostka kontroli kosztów znajduje się pod listą dań: 

  • Procentowy udział rabatów i narzutów. Klikając przycisk, możesz dodać rabat, wybrać kategorię cenową i powiązać gościa z zamówieniem. Dodatkowe informacje na ten temat Rabaty i narzuty
  • Suma jest sumą wszystkich pozycji przed zastosowaniem rabatów lub dopłat. 
  • Kwota zaliczki
  • Łączna kwota z uwzględnieniem rabatów i dopłat. Jeśli klikniesz na całkowity koszt zamówienia, na przyciskach menu z nazwami dań wyświetli się ich cena. 

     Zarządzanie posiłkami 

 Zwiększ liczbę porcji dania o jedną. 
 Zmniejsz liczbę porcji dania o jedną. 
 Wprowadź wymaganą liczbę porcji, w tym wartość ułamkową. Na przykład przy zamawianiu części porcji dania. 
 Podziel danie między gości. 
 Wyjmij naczynie. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Usuwanie dania z zamówienia. 
 Otwórz okno Operacje zaawansowane. 

     Operacje dodatkowe 

 Blok Akcje zlecenia  zawiera operacje dla całego zlecenia: 

  • Zmień numer tabeli. Możesz przenieść swoje zamówienie do innego stolika bez zmiany kelnera. 
  • Zmień kelnera. Istnieje możliwość zmiany kelnera, który będzie obsługiwał zamówienie. 
  • Zmień liczbę gości. Jeśli podczas zamykania zamówienia kelner zobaczy, że liczba gości się zmieniła, możesz ją dostosować. 
  • Scalanie zamówień. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Scalanie dwóch zamówień. 

 W  bloku Przenoszenie potraw  można znaleźć akcje służące do przenoszenia poszczególnych dań: 

  • Dla innego gościa w ramach zamówienia. Otworzy się specjalne okno do przeniesienia. Po lewej stronie wyeksponowane są potrawy udekorowane dla jednego gościa. Te same dania są połączone w jednej linii: z jednym artykułem, ceną i listą modyfikatorów. Nie zależy to od statusu naczyń – wydrukowanych lub nie. Jednocześnie naczynia z małymi ilościami nie są łączone. Po prawej stronie okna wyświetleni są pozostali goście. Nowy gość jest dodawany automatycznie, jeśli w zamówieniu nie było już więcej gości. Dania każdego gościa wyświetlane są w osobnych zakładkach. Aby wybrać wszystkie posiłki, kliknij nagłówek listy pod imieniem i nazwiskiem gościa. Aby przekazać posiłki innemu gościowi, zobacz Zamówienia przeniesienia i posiłki. 
  • W innym zamówieniu od tego samego kelnera. Kelner może przekazywać dania do serwowanych przez siebie zamówień: już złożonego zamówienia lub nowego zamówienia. 
  • Na nowym zamówieniu innego kelnera. Kelner może przenieść dania do zamówienia przy innym stoliku obsługiwanym przez jego kolegę. 

     Aby uzyskać więcej informacji na temat przenoszenia, dzielenia i scalania zamówień , zobacz Przenoszenie zamówienia 

 W  bloku Inne  możesz dodać wybrane danie do listy przystanków i włączyć wyświetlanie cen dań na przyciskach menu. 

Czy znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?