Lista niedostępnyh pozycji

 Kelnerzy otrzymują na bieżąco informacje o resztkach na liście niedostępnych . Taka kalkulacja przeprowadzana jest natychmiast po wydrukowaniu dania w kuchni lub przy opłaceniu za niedostarczone zamówienie (salda są zmniejszane), a także usunięcie wydrukowanych naczyń bez odpisywania (zwiększania). 

     Modyfikatory mogą również znajdować się na brakującej liście. Mogą to być modyfikatory pojedyncze i grupowe, na przykład produkty na lunch biznesowy. 

 Jeśli masz kilka punktów sprzedaży przypisanych do oddzielnych grup, możesz utworzyć własną listę niedostępnych  dla każdej grupy. Aby to zrobić, w ustawieniach przedsiębiorstwa handlowego (Biuro Syrve) zaznacz pole obok  pozycji Oddzielne listy niedostępnych  w każdej grupie. 

 Aby system automatycznie śledził resztki potraw za pomocą metody odpisu „Odpisz gotowe danie/produkt” i nie pozwalał na sprzedaż przedmiotów, których nie ma w magazynie,  skonfiguruj front-balances-auto-update=true w pliku konfiguracyjnym resto.properties

 Jeśli danie znajduje się na liście niedostępnych , tylko menedżer z uprawnieniami do „Edytuj listę niedostępnych  i szybkie menu” (F_EM) może dodać je do zamówienia (jeśli jest skonfigurowane w Syrve Office). 

     Dodawanie dań do listy niedostępnych  

     Posiłki, które się kończą, mogą zostać uwzględnione na liście niedostępnych . W takim przypadku można określić pozostałą część określonej pozycji. Jest on wskazany w prawym górnym rogu przycisku z nazwą dania.  

     Lub wskazano, że to danie nie jest dostępne, wtedy będzie wyglądać tak  

     Istnieje kilka sposobów na umieszczenie dania na liście niedostępnych  lub wskazanie resztek: 

  • Z ogólnej listy dań – aby dodać danie do listy niedostępnych  z ogólnej listy dań umieszczonych na liście niedostępnych  
  1. W oknie Funkcje zaawansowane (przycisk ) kliknij  przycisk Lista NIEDOSTEPNYCH POZYCJI. 
  1. . W wyskakującym okienku po lewej stronie znajduje się lista dań znajdujących się na liście niedostępnych , po prawej – przyciski menu z nazwami dań. 

Kliknij przycisk przy żądanym daniu –  otworzy się okno Lista NIEDOSTEPNYCH POZYCJI. 

  1. Jeśli chcesz nagrać pozostałą część dania, wprowadź ilość posiłku i naciśnij OK. Po opłaceniu za danie jego ilość zostanie automatycznie zmniejszona. Gdy sprzedasz całą pozostałą ilość, danie zostanie automatycznie dodane do listy nidostepnych. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych , kliknij  przycisk Umieść na liście
  1. Listę można wydrukować. 
  1. Aby powrócić do okna Funkcje zaawansowane, kliknij przycisk Wstecz
     
  • Z okna zlecenia – aby dodać danie do listy niedostępnych  z okna zlecenia: 
  1. W oknie akceptacji zamówienia kliknij obszar, w którym znajduje się całkowity koszt zamówienia. Pojawi  się przycisk Ustaw ilość
  1. Kliknij go i wybierz (z pełnego lub szybkiego menu) danie, które chcesz zostawić w kuchni, lub dodaj je do listy zatrzymań. Spowoduje to otwarcie okna Leftover Task. 
  1. Jeśli chcesz nagrać pozostałą część dania, wprowadź ilość jedzenia i kliknij OK. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych , kliknij  przycisk Umieść na liście niedostępnych  i kliknij OK. 
  • Z listy zamówionych dań – aby dodać do listy niedostępnych  dania nie z menu, ale z listy zamówionych dań: 
  1. Wybierz przedmioty, klikając przycisk ilości (po lewej stronie ich nazwy). Te przyciski zmienią kolor na niebieski. 
  1. Kliknij   ⁝  Lista zatrzymań
  1. Dla każdego wybranego dania kolejno otworzą się okna Lista zatrzymań/Resztki
  1. Jeśli chcesz nagrać pozostałą część dania, wprowadź ilość i kliknij OK. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych , kliknij  przycisk Umieść na liście niedostępnych

     Usuwanie dania z listy niedostępnych  

Danie można wykluczyć z listy niedostępnych  w następujący sposób: 

  1. Z ogólnej listy dań znajdujących się na liście niedostępnych . W tym celu należy kliknąć  przycisk Lista niedostępnych   w oknie funkcji dodatkowych. Następnie w odpowiednim wierszu potraw kliknij  przycisk Usuń. Aby powrócić do dodatkowych funkcji, kliknij przycisk Wstecz
  1. Jedno danie z okna akceptacji zamówienia. Kliknij obszar z całkowitym kosztem zamówienia, następnie przycisk Ustaw ilość  i wybierz danie, które chcesz wykluczyć z listy niedostępnych . W  oknie Lista zatrzymań/Salda kliknij  przycisk Usuń z listy zatrzymań/Wyczyść salda
Czy znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?