Lista niedostępnyh pozycji

 Kelnerzy otrzymują na bieżąco informacje o resztkach na liście niedostępnych pozycji. Taka kalkulacja przeprowadzana jest natychmiast po wydrukowaniu dania w kuchni lub przy opłaceniu za niedostarczone zamówienie (salda są zmniejszane), a także usunięcie wydrukowanych naczyń bez odpisywania (zwiększania). 

     Modyfikatory mogą również znajdować się na brakującej liście. Mogą to być modyfikatory pojedyncze i grupowe, na przykład produkty na lunch biznesowy. 

 Jeśli masz kilka punktów sprzedaży przypisanych do oddzielnych grup, możesz utworzyć własną listę niedostępnych pozycji dla każdej grupy. Aby to zrobić, w ustawieniach przedsiębiorstwa handlowego (Biuro Syrve) zaznacz pole obok  pozycji Oddzielne listy niedostępnych  w każdej grupie. 

 Aby system automatycznie śledził resztki potraw za pomocą metody odpisu „Odpisz gotowe danie/produkt” i nie pozwalał na sprzedaż przedmiotów, których nie ma w magazynie,  skonfiguruj front-balances-auto-update=true w pliku konfiguracyjnym resto.properties

 Jeśli danie znajduje się na liście niedostępnych pozycji, tylko menedżer z uprawnieniami do „Edytuj listę niedostępnych pozycji i szybkie menu” (F_EM) może dodać je do zamówienia (jeśli jest skonfigurowane w Syrve Office). 

     Dodawanie dań do listy niedostępnych pozycji  

     Posiłki, które się kończą, mogą zostać uwzględnione na liście niedostępnych pozycji. W takim przypadku można określić pozostałą część określonej pozycji. Jest on wskazany w prawym górnym rogu przycisku z nazwą dania.  

     Lub wskazano, że to danie nie jest dostępne, wtedy będzie wyglądać tak  

     Istnieje kilka sposobów na umieszczenie dania na liście niedostępnych pozycji lub wskazanie resztek: 

  • Z ogólnej listy dań – aby dodać danie do listy niedostępnych pozycji z ogólnej listy dań umieszczonych na liście niedostępnych pozycji
  1. W oknie Funkcje zaawansowane (przycisk ) kliknij  przycisk Lista NIEDOSTEPNYCH POZYCJI. 
  1. . W wyskakującym okienku po lewej stronie znajduje się lista dań znajdujących się na liście niedostępnych pozycji, po prawej – przyciski menu z nazwami dań. 

Kliknij przycisk przy żądanym daniu –  otworzy się okno Lista NIEDOSTEPNYCH POZYCJI. 

  1. Jeśli chcesz nabić pozostałą część dania, wprowadź ilość posiłku i naciśnij OK. Po opłaceniu za danie jego ilość zostanie automatycznie zmniejszona. Gdy sprzedasz całą pozostałą ilość, danie zostanie automatycznie dodane do listy nidostepnych pozycji. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych pozycji, kliknij  przycisk Umieść na liście
  1. Listę można wydrukować. 
  1. Aby powrócić do okna Funkcje zaawansowane, kliknij przycisk Wstecz
     
  • Z okna zlecenia – aby dodać danie do listy niedostępnych pozycji z okna zlecenia: 
  1. W oknie akceptacji zamówienia kliknij obszar, w którym znajduje się całkowity koszt zamówienia. Pojawi się przycisk Ustaw ilość
  1. Kliknij go i wybierz (z pełnego lub szybkiego menu) danie, które chcesz zostawić w kuchni, lub dodaj je do listy zatrzymań. Spowoduje to otwarcie okna Leftover Task. 
  1. Jeśli chcesz nabić pozostałą część dania, wprowadź ilość jedzenia i kliknij OK. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych pozycji, kliknij  przycisk Umieść na liście niedostępnych pozycji i kliknij OK. 
  • Z listy zamówionych dań – aby dodać do listy niedostępnych pozycji dania nie z menu, ale z listy zamówionych dań: 
  1. Wybierz przedmioty, klikając przycisk ilości (po lewej stronie ich nazwy). Te przyciski zmienią kolor na niebieski. 
  1. Kliknij   ⁝  Lista zatrzymań
  1. Dla każdego wybranego dania kolejno otworzą się okna Lista zatrzymań/Resztki
  1. Jeśli chcesz nabić pozostałą część dania, wprowadź ilość i kliknij OK. 
  1. Aby dodać wybrane danie do listy niedostępnych pozycji, kliknij  przycisk Umieść na liście niedostępnych

     Usuwanie dania z listy niedostępnych pozycji

Danie można wykluczyć z listy niedostępnych pozycji w następujący sposób: 

  1. Z ogólnej listy dań znajdujących się na liście niedostępnych pozycji. W tym celu należy kliknąć  przycisk Lista niedostępnych pozycji  w oknie funkcji dodatkowych. Następnie w odpowiednim wierszu potraw kliknij  przycisk Usuń. Aby powrócić do dodatkowych funkcji, kliknij przycisk Wstecz
  1. Jedno danie z okna akceptacji zamówienia. Kliknij obszar z całkowitym kosztem zamówienia, następnie przycisk Ustaw ilość  i wybierz danie, które chcesz wykluczyć z listy niedostępnych pozycji. W  oknie Lista zatrzymań/Salda kliknij  przycisk Usuń z listy zatrzymań/Wyczyść salda
Czy znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?