Dania (zmiany dań) w systemie ustalają kolejność przygotowania i podawania potraw. Z reguły kursy wykorzystuje się na bankiety, czyli zamówienia dla dużej liczby gości, kiedy trzeba przygotować każdą zmianę na daną godzinę.
Kelner rozdziela dania do zamówienia zgodnie z daniami i wysyła zamówienie do kuchni. Personel kuchni realizuje zamówienia w kolejności dań: najpierw VIP i 1. danie, a następnie kolejno dania od 2. do 10. Kurs nie jest używany do zamówień z dostawą, szybkiej kontroli i trybu fast food.
Zadanie z kursu
Domyślnie danie wskazane jest w karcie dania w zakładce Informacje dodatkowe. Kurs możesz zmienić na ekranie zamówienia. W tym celu należy wybrać danie, klikając na nie, a następnie wybrać nowe danie.
Łączenie potraw w dania
Aby pogrupować dania nie według gości, ale według dań, do których należą, użyj przycisku 123 w prawym górnym rogu listy dań. Dzięki temu możliwe jest ustalenie kolejności, w jakiej podawane są dania i podanie tego samego dania w tym samym czasie i bez opóźnień.
Ustawienia
Kursy odbywają się w Office Syrve.
Aby wyświetlić kursy na ekranie zamówienia, zaznacz pole Pokaż panel kursów w ustawieniach gałęzi.
Domyślnie w systemie skonfigurowanych jest pięć kursów: VIP oraz kursy od 1 do 4. Liczbę dań można zwiększyć w ustawieniach grupy w polu Maksymalna liczba dań. Jeśli danie ma wyższą stawkę niż inne dania z grupy elementów, to danie 1 jest automatycznie przypisywane do dania. Kurs można ustawić w karcie dania.
Zamiast liczb od 1 do 20 możesz nadać daniom ich własne nazwy, na przykład Przystawki, Pierwsze danie, Gorące, Desery. Ułatwia to obsługę zamówień, zwłaszcza bankietów serwowanych przez wielu kelnerów – każdy będzie wiedział, co jest serwowane w każdym daniu.
Możesz zmienić nazwę kursu w sekcji Nazwy kursów w zakładce Ustawienia ogólne w ustawieniach restauracji. W przypadku restauracji sieciowej nazwy kursów ustawia się w aplikacji do zarządzania siecią restauracji Syrve HQ, w sekcji Ustawienia korporacyjne → Nazwy kursów.