Danie na WAGĘ 

     W przypadku sprzedaży dania na wagę, wielkość porcji ustala sam gość. Wartość, na jaką ważona jest potrawa, jest ustalana w biurze Syrve. Naczynia waży się za pomocą pojemnika (na przykład z talerzem). Skonfigurowana jest tam lista różnych opcji pakowania i jego waga. 

     Jak dodać naczynie obciążeniowe 

  1. Umieść pojemnik z daniem na wadze i wybierz to danie z pełnego lub szybkiego menu. 
  1. Automatycznie otworzy się okno Ilość, a jeśli waga działa poprawnie, w oknie zostanie wyświetlona waga potrawy w kilogramach.  
  1. Wskaż, w którym pojemniku danie zostało zważone. W tym celu należy nacisnąć  przycisk Pojemnik, następnie przycisk z jego nazwą lub przycisk z nazwą standardowego pojemnika. W oknie pojawi się automatycznie obliczona waga naczynia, uwzględniająca wagę pojemnika. 
  1. Kliknij przycisk OK. Ilość dania pomniejszona o wagę pojemnika pojawi się w wierszu zamówienia. Jego koszt zostanie obliczony automatycznie, na podstawie kosztu kilograma tego dania, określonego w karcie nomenklatury. 

     Możliwe problemy 

     Jeśli wystąpi awaria, pojawi się komunikat o błędzie i pole z wagą naczynia nie zostanie wypełnione. Ten błąd może wystąpić z jednego z dwóch powodów: 

  • W przypadku złamania wagi. W takim przypadku zważ naczynie na innej wadze, która nie jest jeszcze podłączona do systemu. 
  • Awaria komunikacji podczas przesyłania danych z wagi do systemu. Zważyć naczynie na tej samej wadze i ręcznie wprowadzić wynikową wartość. 

     W przypadku, gdy musisz ponownie zważyć to danie lub popełniłeś błąd przy wyborze pojemnika, wykonaj następujące kroki: 

  1. Wybierz pozycję zamówienia z półmiskiem wagowym, którego ilość chcesz zmienić. 
  1. Nacisnąć przycisk 123 . Otworzy się okno Ilość, w którym (jeśli nie wystąpi awaria) zostanie wyświetlona waga naczynia w kilogramach. 
  1. Określ kontener, a następnie kliknij przycisk OK. 
Czy znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?